Ruitcompositie nr. 25:

'Twee Zussen II' (aug. 2004)

acryl op linnen; 70 x 70.

De opdrachtgeefster is de moeder van de geportretteerde meiden. De opdracht was eenvoudig: Maak 2 dubbelportretten, elk in de vorm van een ruit, van de dochters in relatie tot elkaar. Omdat de oudste (op beide schilderijen rechts) ver weg in Italië woont, wilde de moeder in eerste instantie een dubbelportret voor haar jongste dochter, zodat zij haar oudere zus toch nabij zou hebben. Vervolgens vond ze, dat de oudste ook een dubbelportret moest krijgen.
Portretten zijn natuurlijk nooit makkelijk om te maken. Maar bij deze opdracht kreeg ik te maken met een extra probleem: Hoe krijg ik de zussen bij elkaar voor een uitgebreide fotosessie? De jongste zus kende ik al enigszins, maar de oudste had ik slechts één keer vluchtig ontmoet. Daarbij had ik hen nooit in relatie tot elkaar kunnen observeren. Uiteindelijk werd besloten, dat ik naar Italië moest komen op het moment dat de oudste haar verjaardag vierde en het hele gezin inclusief de jongste daar compleet was. (Alleen daarom al een mooie opdracht!)
Deze opdracht werd mijn eerste kennismaking met Italië, maar vooral met Venetië: een stad om verliefd op te worden! Ik heb er bij elkaar een week rond kunnen slenteren (en varen). Dit eerste bezoek heeft twee schilderijen opgeleverd: Compositie nr. 102: 'De Lagune van V.' en Compositie nr. 104: 'De (verwonderde) Gondelier', die een nieuwe stap in mijn oeuvre lijken in te luiden.

Terug