Compositie nr. 137:

'A nice Pair' of 'Hollandse Nieuwe en Oude Klare' (mei 2008)

acryl op linnen; 30 x 40.

Omdat Jan Bijker, liefhebber en verzamelaar van hedendaagse kunst, houdt van haring met jenever, vroeg hij mij om een stilleven met dit typisch Nederlandse 'tussendoortje' als onderwerp. Omdat hij fan is van mijn werk – hij gaf mij eerder een opdracht voor een dubbelportret van hem met wijlen zijn vrouw, kocht later 'Het Verdwijnpunt' of 'Hoe zit het met de Waarheid' en bedacht voor mijn werk de term 'figuratief constructivisme', hetgeen m.i. heel behoorlijk de lading dekt – gaf hij mij carte blanche in de wijze van uitwerking. Dit schilderij is, denk ik, een goede illustratie geworden van deze term; het onderwerp is a.h.w. een collage van figuratieve elementen in de abstracte lijnencompositie.
Toen Jan bij mij in het atelier het resultaat kwam bekijken – altijd een spannend moment! – verscheen er een brede lach op zijn gezicht en zei: 'Eerlijk gezegd, had ik zoiets wel verwacht.'
Het is voor mij altijd weer een grote opluchting, wanneer een opdrachtgever positief reageert. We hadden er eigenlijk een Hollandse nieuwe bij moeten eten met een glas oude klare; het eerste vaatje nieuwe haring was immers net een week eerder geveild. (Hij vond de nieuwe dit jaar echter tegenvallen.) Maar misschien komt het er nog wel van.

Terug