Compositie nr. 66:

'Stilleven met Snoekbaars' (dec. 1999)

acryl op linnen; 90 x 70.

De opdrachtgever wilde een overvloedig stilleven (sappig en verleidelijk) met groente, fruit en een snoekbaars in de traditie van de 17e-eeuwse Hollandse meesters. Ik heb hem natuurlijk met nadruk gewezen op mijn manier van schilderen. Maar hij zei, dat hij mij wilde uitdagen en benieuwd was hoe ik mij hieruit zou redden.
Ik ben mij meteen gaan verdiepen in de traditie van zeventiende eeuwse stillevens en kwam er al gauw achter dat deze stillevens nooit overvloedig zijn en al helemaal geen combinaties tonen van groenten en fruit met vis of vlees. Vroeger waren stillevens vooral thematisch: bv. jachtstillevens waarop jachtattributen samen met enkele gedode dieren (konijnen, hazen, fazanten e.d.) staan. Overvloed werd hoogstens op allegorische wijze (de ‘Hoorn des Overvloeds’...) geschilderd. De combinatie in dit schilderij is dus in feite heel modern. De 17e-eeuwse atmosfeer zit ‘m vooral in de lichtval op het fruitige middenplan.
De horizontalen en verticalen komen vooral terug op de achtergrond evenals de sporadische stippeltechniek, die ook op de voorgrond in het tafelkleed is gebruikt. Subtiel is de schuine lijn (45°) die diagonaal door de compositie snijdt.
Ook in dit schilderij weer de combinatie van de horizontale en verticale perspectieven.

Terug