Compositie nr. 25:

'De Heelstee' (mrt. 1996)

acryl op linnen; 80 x 100.

Dit schilderij was een opdracht van een huisarts in Twente. Hij wilde graag een schilderij voor zijn praktijkruimte waarin i.h.b. zijn adagium ‘horen, zien en zwijgen’ zichtbaar zou worden gemaakt.
Hij kwam in verband hiermee zelf met het idee van de bekende aapjes. De ironie is, dat alleen het derde aapje op een juiste manier weergeeft waar het deze arts om gaat; het eerste aapje heeft zijn vingers in zijn oren, het tweede zijn handen voor zijn ogen. De aapjes drukken dus eigenlijk het tegendeel uit van waar het wèl om gaat, nl. ‘ik hoor niets, ik zie niets en ik zeg niets.’...
De blauwgroene hoofdkleur is de favoriete kleur van de opdrachtgever. (Ik vraag hier altijd naar.)
De slang met de gifbeker spreekt voor zichzelf.
De uitvoering van het schilderij is geheel geïnspireerd op de schildertechnieken van de Australische Aboriginals: de puntjes uit Centraal-Australië en de arceringen uit Arnhemland. (Het gearceerde gedeelte is overigens de plattegrond van de woning en de toenmalige praktijk van de opdrachtgever.)
De concentrische cirkels bij de slangenstaart vormen een karakteristiek symbool in de aboriginal beeldtaal en staan meestal voor een vindplaats van water. Hier symboliseert het de tuinvijver.
De vier ‘omstippelde’ verticale lijntjes onderin staan voor de opdrachtgever en zijn vrouw met tussen hen in hun twee dochters.
Dit schilderij is geheel geschilderd in het verticale aboriginal-perspectief.

Terug